Jumaat, 22 Jun 2018

Tolong Baca,Tolong Komen! Ah..ah..Saya Musykil!

Hai Assalamualaikum wbt.. Semoga kita diberi kesihatan walafiat dan diberi keredhaan Allah swt.
Kali ini saya ingin menyampaikan satu kisah benar dari rakan rapat saya yg mana dia ingin saya menuliskan kisahnya yang sedang berlaku saat ini. Katanya,jikalau boleh,sedikit sebanyak boleh meringankan kemusykilan.
.
yup kemusykilan ini tentang 'apakah hukum jika si anu berkahwin dengan si anu'..
(ya,saya pendekkan cerita agar tidak menyulitkan masalah)
.
Sebelum itu,biar saya sampaikan ceritanya yang mana saya telah ringkaskan seringkas-ringkasnya agar mudah difahami dan mudah diselesaikan. Silakan baca...
.
.
.
(Saya tidak pandai bermanis kata dalam pembukaan awal cerita topik saya kali ini.)
.
Adalah yang pasti,saya mendoakan agar dipermudahkan Allah swt agar membantu saya yang lagi hina dan jahil ini. Dipermudahkan juga buat kalian yang mempunyai masalah yang sama dengan saya. Semoga kalian membantu saya yang lagi sulit.
.
.
Bismillahirrahmanirrahim..
.
.
Hai,saya adalah seorang gadis berusia 21 tahun.
.
Nama saya Rose(Bukan nama sebenar). 2 tahun lalu saya telah memasuki alam persekolahan tingkatan 6. Disana saya lebih banyak membina rakan. Rakan-rakanku ramai. First,saya masuk..kami mengikuti program orientasi untuk kami sebagai batch baru. So,saya terjumpa si Amir(bukan nama sebenar). Si Amir yang saya sangka pelajar tingkatan 3. Saya menegurnya dengan berkata, "Sorry,dik.. saya ambil kerusi ni ya.." (ya,saya tegur dengan ramah mesra tanpa mengetahui dia seumur dengan saya)
.
Keesokannya,saya lagi duduk menunggu orang tua mengambil saya pulang selepas habis orientasi. Ya! tanpa sedar si Amir datang menegur. Hai katanya. Saya tidak selesa jika ada yang baru dikenali tidak segan silu duduk sebelah saya.. pantang! memang saya akan sedaya upaya cuba menjarakkan kedudukan.
.
Kami berkenalan disitu. Dia bertanya,saya menjawab. Saya bertanya,dia menjawab. Ya,dan saya dengan sikap seperti awal berjumpa (seperti melayan adik bawah umur) HAHAHAHAH
.
Saya kan tidak tahu, so.. ya cerita punya cerita.. memang saya hairan (kenapa budak ni mau tau saya kelas apa..? minat orang lebih tua ka apa? gelinya..)
.
Then..
.
"Oh.. kau kelas perdagangan? saya dari kelas geografi.." (WHAT?? seumur ka ni??)
"Ohhhh...astaga...kau..berapa umur kau dik?"
"Hmm? 19.. kenapa?"
"19? Oh,19? Ohh..okeh..betul ke ni?"
"Ya,betul.. tidk percaya?"
.
.
Okey,im DONE!
(nampaknya kami seumur..ha..ha..ha..) - sy rasa sbb dia p dekat sy sbb dia mau prbetulkn tnggpn sy!
.
Well..baiklah skrg ini ceritanya..
Spnjg kami berkenalan..
Dlm hmpir setahun tu kami b'kawan..(just kwn yg dri jauh senyum,hai,bye gitu saja)
Then,saya yg tidak expect akan tersuka dia.. well yang saya maksudkan ni,,, 'suka' saya ni macam suka mau tegur,,suka mau layan dia sprti layan budak kecil yg comel,,suka hai dia,,suka tengok dia senyum..sbb comel.. sudahlah peramah.. humble.. tidak mcm lelaki lain yg perangai minta puji.. dia ni ringan tulang.. suka tersenyum...
(Okey,,nampaknya perangai mcm kakak-kakak layan budak comel tu makin menjadi-jadi)
.
kadang-kadang tu..kawan2 usik saya dengan dia,memang saya makin suka.. kawan lain usik saya dgn orang lain,saya pula dengan statement, "saya lagi rela kalau Amir jadi future imam wkwkkwkwk" memang x lari!
yeah it is always menjadi hiburan kami..joking2 begitu tapi betullah.. saya rela kalau dia suami saya.. and saya selalu dengan hati yang lapang mendoakan Amir kebahagiaan dia dengan pilihan dia..
it was like i am always pray the best for him everyday bcuz he's so humble..a good and nice boy.. dont naughty-naughty yaaa Amir.. you're lucky boy wit your lucky attitude.. amin!
naahhhhh.. tapi..
.
dalam saya suka-suka dia..kekadang sesetengah kawan2 dia ni macam pandang rendah pada saya. bukan pandang rendah lah.. tapi,,asal nampak saya macam hantu? senyum pun tidak.. siap bawa berbisik (asal nampak saya,macamtulah).. dengan Amir pula tu.. then saya nampak, Amir ni dngn muka serba salah.. (tak faham!)
.
Ok..mulai dari situ saya tidak lagi merenung dia dengan senyuman macam biasa.
Tidak lagi senyum2 sorang pandang dia dari jauh..
sepertinya saya rasa saya ni orang gila kalau buat begitu.. (padahal saya senyum sebab bukan saya gila atau gilakan dia tapi kalau terjumpa someone yang soooo niceeeee.. salahkah senyum!? macam tida pernah senyum.. cilake!)
.
Siapalah bah yg tidak tersinggung dengan sikap yang macam tu.. seolah-olah saya buat benda buruk pula sampai bisik2 begitu..depan-depan pula tu.. dah tu balik2 begitu..nak tegur apa dia buat tapi muka dah sedia nampak dingin..memang taknak lah tu saya cakap apapun kat dia..si entah!!
.
OK BAIKLAH BUKAN INI MASALAHNYA!
.
MASALAHNYA..
.
ADALAH..
.
Anu... Masih belum habis cerita bah gaiisss..
SORRY HAHAHAHAHA xD lambat kasih cerita masalah..
.
(panjang jugak cerita sampingan dia ni ya.. adoi..hahaha..)
(..sebab dia mau saya kasi masuk jugak ni jalan ceritanya..katanya sikit tapi ni dah macam..hmm)
.
OKAY BAIKLAH!
.
kali ni betul-betul..
begini..
.
Akhirnya mendekati penghujung sekolah tingkatan 6.
Kami mengikuti penerimaan anugerah sijil konvokesyen tingkatan 6..
.
Saat itu,saya dah berbaik semula dengan Amir. Saya dah balik dengan sikap kakak2 yang always layan Amir macam Amir ni adik comel hensem. Cuma,,dah ada kelainan sikit.
Dulu sayaa tak pandai nak jeles.
Sekarang dah pandai jeles..
Saya tak suka lah ada kawan pompuan dia yg kambai(lengan kat bahu) dia rapat2.. macam entah.. dah lah masa kejadian tu saya baru patah hati dengan sikap crush kelas lain.. lepas tu dia lagi... melayan jak dia terusssss dengan membiarkan tangan merangkul di bahu -_- T_T
.
DAT WAS SO OVER-SOCIAL FRIENDSHIP IVE EVER SEEN IN MY LIFE!
.
So..masa kejadian tu saya memang marah geram pun.. sampai tak nak lagi tengok muka Amir.
.
Tapi masa Hari Konvokesyen tuu...kita dah okey.. saya dah lupakan.. setiap org pasti x lari dari mmbuat kesilapan..kan kan..hmm..
.
WELL APA YANG BERLAKU MASA HARI TERAKHIR kami berjumpa..kami sempat bercerita..
Saya still on liking him but not crush on him like obsessing him..just like him..yeah..
.
kami bercerita..dan dia memberitahu perkara sebenar..
DIA CAKAP YANG DIA ADALAH ANAK BUAH SAYA!
DAN DIA CAKAP SAYA ADALAH AUNTY MUDA DIA!
.
.
.
.
.
.
.
 BETUL-BETUL BAH!??


SAYA TIDAK PERCAYA!!!!
.
.
(Teruja ni..sebenarnya..)
.
.
.
.
Gais.. Saya senyum dan senyuman saya lebar.. happy weh! kami bersaudara.. hahahahaaa..
tapi.. saya terfikir apa yang selama ni saya rasa.. saya terlanjur suka dia..ha..ha..
.
Saya dan Amir terus bercerita dan saya bergurau senda dengan membawa berita baru ni.
.
"Nah,lain kali ada apa2 jangan risau..aunty muda ada ya nak.."
yup,kami bergurau senda.. ketawa sama2.. mmg kami smakin rapat..dan saya mmg tak lari dari merasa lebih selesa dan terasa hubungan kami menjadi istimewa..
.
.
TAPI KENYATAAN membuat saya sedikit sedih tapi saya happy jugak lah..
.
Sekarang umur 21 sudah..
.
Kami berjumpa setelah setahun tidak bersua muka..
Tapi kenapa baru saya tahu..??
.
Baru2 kawan rapat saya bernama Wawa(bukan nama sebenar) telah memberitahu isi hati saya yang saya sudah lama pendam dan terkubur pada Amir dalam Chat.
.
Amir mengakui yang mengetahui isi hati saya dan dia juga turut menaruh perasaan dan minat pada saya tetapi dia juga macam saya..
Kami sama-sama menguburkan saja perasaan dan isi hati.
.
Wawa meminta maaf dan dia meminta saya tidak memberitahu yang saya sudah tahu semua itu dari Wawa...
Saya shocked tapi just tersenyum hambar dan berkata,
"Ya,saya agak jugak yang Amir suka saya tapi saya ingatkan perasaan saya saja.."
saya berkata dengan hampa tapi redha...
.
"Heshhh...tapi betul bah yang kau bagitau perasaan saya dulu sama diaa?"
INI SOALAN YANG PATUT FIRST KELUAR DARI MULUT SAYA!
tapi saya tanya begitu lepas saya just cakap, "sy agak suda" dgn wajah sugul.
.
tsk tsk tsk.. (menggeleng kepala)
apalah nasib...
.
.
well,,tahun ni kami bersua muka kembali.
Tapi,saya dan Amir semacam.. saya tak pastilah.. takkan mau cakap kami masih ada feeling..?
.
Kami ada berjumpa..dan dia datang ke rumah..
saya happy sebab dalam banyak2 kawan lelaki saya.. dia satu2nya kawan lelaki yang ibubapa saya suka bawa bercerita.. well,dorang mak ayah first tak tahu dia siapa..
just,'kawan lelaki si Rose'..
Saya pun cakaplah..
"mak ayah.. dia tu anak si Borhan.."
"Asss..taga! Ayang..anak si Borhan pula tu..dari Kampung Durian"
(well,dialog memang begitu cuma nama double3x bukan sebenar . cthnya nama Kg)
.
Saya just..yeah..layanlah tetamu dengan sebaik-baiknya..
.
TAPI KAN..YANG SAYA TENGOK NI..
Ayah saya bercerita dengan Amir mcm baru bercerita dngn orang yang lama x jumpa tapi banyak soalan ayah.. (itu first conversation)
"Kau rupanya.. Anak si Borhan! Bila balik Malaysia? Okey tak bercuti?"
Mama saya pula bercerita dengan Amir dengan melayan seperti baru berjumpa saudara baru..
(ni pun first convers..)
"Anak buah si anu bah kan kau? Oh tak kenal? Oh sebab mungkin jarang jumpa.."
.
cuma heran sikit lagi..
bila mak ayah becerita pasal Amir(masa Amir tak ada),and saya jadi listener..
Dorang bercerita tentang ayahnya..dengan penuh AMAZING.. 
nak kata belah ayah ni 'close-family'...tak jugak! tapi relationship memang okey jugak pun.. cuma jarang berjumpa dan jarang bertemu.. (eh kan sama jugak maksud)
.
.
So,nampaklah disitu..
yang kami mungkin dah 'jauh'..
gitu?
.
.
.
.
OKEY INI DIA KEMUSYKILANNYA!
.
Demi meleraikan apa yang bermain di kotak fikiran saya ini.. yang tak habis-habis jumpa jawapannya.. Sebelum itu saya minta maaf sebab minta tolong kawan saya ni tulis cerita panjang2..terpaksa korang baca kisah saya yang taklah menarik sangat pun..
.
ni sebab dah banyak site saya tengok kat laman web.. tapi tk jumpa.. nak tanya orang tapi tak tau pula macam mana nak mula.. So,saya minta kawan saya ni fahamkan korang dengan bahasa yang lebih mudah dan korang lebih senang sebab just baca.. kalau dengar,boleh berbelit belit lidah saya..hehe..
.
.
.
"BOLEHKAH SEORANG ANAK LELAKI SEPUPU DUA KALI SAYA BERKAHWIN DENGAN SAYA? SAYA SENDIRI TAK TAHU NAK PANGGIL SAYA NI MAKCIK KANDUNG DIA KAH..ATAU ADAKAH SAYA INI MAKCIK PUPU DUA KALI DIA? ADAKAH KAMI MAHRAM ATAU TIDAK? SEDANGKAN UMUR KAMI ADALAH SEBAYA."
.
.
saya just tanya.. so,saya mohon jangan kecam soalan pelik saya ni.. saya minta maaf.. tolonglah saya selesaikan apa yg bermain di kotak fikiran saya ni..
.
SEKIAN TERIMA KASIH SANGAT-SANGAT KEPADA KORANG YANG MEMBACA DAN SUDI KOMEN.
.
P/S: UNTUK LEBIH DETAIL TENTANG SALASILAH KELUARGA SAYA DAN AMIR. ADA DI BAWAH.
.
.
.
.
.
.
.Datuk Ayah Saya------Moyang Lelaki Amir = Adik-beradik
Ayah saya-------Datuk si Amir = Sepupu
Saya------Ayah si Amir = hmm..Sepupu dua kali (betul tak?)
Saya-------Amir = anak sepupu dua kali saya (betul tak ni?)
.
JADI , saya ni makcik la yer?
makcik yang macamana nak panggil? saya tak tahu..
.
Makcik...makcik muda? (U_U)
.
atau pupu tiga kali??? (>_<) (jangan beranganlah)
.
nak panggil dia ni anak buah saya kah? (T_T)
.
yang penting bukan anak buah kandung lah kan??
sebab..sebab..hmm..
dah saudara jauh...begitu???
macamana ni????
.
OKEY itu sajalah dari saya..huhuhu..
.
.
.
KAWAN-KAWAN...
.
TERIMA KASIH KAWAN SEBAB SUDI TULISKAN CERITA SAYA DAN MEMBANTU SAYA!
SEMOGA YANG MEMBACA SUDI MEMBERI KOMEN MURNI DAN MEMBANTU HAMBA. SAYA AKAN SANGAT2 MENGHARGAI JASA KORANG SEMUA.. SEMOGA TAK MENJADI SEPERTI SAYA.. KORANG YANG LEBIH BIJAKSANA DAN BAIK HATI. AMIN YA ALLAH! TERIMA KASIH! SEMOGA TUHAN MEMBERI REZEKI YANG MELIMPAH RUAH BUAT KORANG YANG MEMBANTU SAYA DAN SUDI BERKONGSI ILMU.. AMIN YA RABBAL AL AMIN! TERIMA KASIH KE HADRAT ILAHI, JUTAAN TERIMA KASIH BUAT KORANG,TERIMA KASIH!!!! ^.^
.
.
.

Sabtu, 29 April 2017

Pengalaman Saya (Pelik,Seram) Part-2

Haloo Assalamualaykum WBT..
Waalaikumsalam WBT.. hahahh.. :)
Setelah sekian beberapa bulan lama saya diam tidak menulis apa-apa psl kisah seram sy...Makin bertambah pula kisah seram saya ni tau? ahaha.,ini yang buat saya tidak sabar ni mau kasi crita..
ok tanpa buang masa.. kita ikut urutan ya? dari time budak2.. skarang masuk..err..still budak2..
TAPI! ini punya part adalah masa saya brada didalam rumah kami sndiri..naa..hehehehe..ruma yang mmg skrang sy tngah duduk lah..hiihih.. sepa bilang ruma sndiri teda benda pelik bole muncul.. wkaka..
oopss jangan gelabah. jangan risau. ianya bole tiada bah. mau tau cara dia, senang ja bagi yg punya agama. Kenalah rajin solat k? Kalau xda solat n tida jaga hubungn dngan Allah, mmg bnda tu still disitu. and,kalau benda tu masi ada d situ, tetaplah kena rajin solat n rajin baca ayat kitab berpandukan agama masing2.. sbab dngan adanya agama bole buat kita kekal tenang dan kuat walaupun benda tu ada.
yang beragama Islam tu..haa! rajin2lah baca ayat Al-Quran. kalau x pun, rajin2lah pasang ayat Al-Quran,surah2.. mcm sy.haha.. (sbb tida brapa cun mngaji atleast dngarlah ayat Al-Quran kan kan. mcm cthnya: ayat ruqyah..) Rajinkan diri tngok rancangan Oasis d ruma.. rajin2 layan ceramah agama d saluran tv atau youtube.. kenal2lah Allah lebih dekat. So kita pun xlah rasa sunyi kat rumah bila hati smakin dekat dngan Allah. Allah tu lah paling dekat dengan kita. jangan takut benda2 ghaib tapi 'nombor satu'kanlah rasa takut dengan hukuman Allah dan dosa. (aku serius ni) hahah dah lah!
BAIKLAH!
Image result for kids playing in the dark
Dont let ur child playing in the evening.. sekadar gambar hiasan..

Dalam gambar tu mnampakkan suasana gelap dan diluar rumah bukan? tapi kejadian sy dan adik beradik ni pula berlaku di dalam rumah..dan begitu cepat!

Diperjelaskan cerita..(belum dipendekkan cerita)..dalam rumah 1 tingkat kami ni,ada 2,3 buah bilik tidur d atas. Skarang bertambah suda 1 bilik tidur iaitu bilik kaka sulung dan saya menumpang.
Dulu, kalau asal naik tangga saja, Bilik tidur milik kedua abang saya yang first terlebih dahulu terlihat dari pandangan(skarang pun masih sama). Dorang abang2 sy bkongsi bilik suatu ketika dulu. Bilik tidur mamabapa pula ngam-ngam bertentangan dengan bilik dorang abang saya. Nah,disebelah bilik dorang ni pula itulah bilik tidur kdua dua kakak saya(my older sisters) suatu ketika dulu..
Di dalam bilik itulah kami mengalami kejadian mengejutkan..! bukan palsu tapi benar..!
Cuma itulah, bila saya tanya balik kaka sulung, dia enda brapa ingat ni.. Buat muka 'troll pelik' lagi dia.. HAHA! sy seja la tu yg ingat betul kunun.. Sebab benda tu berlaku begitu pantas n masih kanak-kanak riang bah. Jadi dorang yang terlibat iaitu kakak sulung,abang kedua dan adik lelaki saya inda brapa ingat.(mungkin)hehe.. trus kebetulan saya pula yang kuat ingatan. wkaka.. sebab sy ada reason kenapa still ingat tu kejadian..huhu..
ORAIT! Bah,sudah! Marilah kasih mula skarang..
.
Image result for balan balan
Sekadar Gambar Hiasan from Google Image

JAM 7 malam if saya tak silap!
Saya,adik lelaki n abang no.2 tengah bermain-main di dalam bilik perkongsian kakak2 saya.
Masa tu saya tak brapa ingat dimana abang pertama saya dan akak no.2. Hanya kakak sulung bersama kami tapi masa tu kakak sulung sedang berada di beranda rumah.
Biasalah kami ni bila bermain bukan main lagi bising. Bising sangat kalau kami bermain. Walaupun berada di dalam bilik tapi sangat riuh-rendah. Ada saja yang kami mainkan.
Memang masa tu kami sedar petang bertukar menjadi gelap. Sedar2 langit jadi gelap,sudah pasti rasa belum puas bermain tu semakin membuak. Semakin gelap,semakin kami rancak bermain. Bising tu pasti! xD
Nah,masa tu akak sulung asyik2 bertanya kami jam berapa (itu cara dia mengingatkan kami waktu)
Kami ni pula bukannya kisah sangat jam berapa tapi resah sebab makin malam tu ada. Resah sebab permainan masih banyak.. (Dulu time budak2,waktu terasa sangat berlalu dengan cepat.huhu..)
(Dibawah ini merupakan perbualan kami yang paling saya mampu ingat..)
"Jam brapa sudah?"-kaka sulung
"Nah masih jam 7 lebih ni. Belum lagi bapa sama mami mau pulang tu.."-abang no.2 mungkin
"Sekarang kita main ini pula. Cepat! Cepat! Sebelum kena suruh berhenti main.."-Saya or adik llki sy?
Tengah kami ketawa berdekah dekah,kami terdengar bunyi pelik n bising..tapi makin lama makin bising jga.. Seakan bunyi..a..ya..m.. erk! Tapi bunyi sangat ganjil. Ganjil yang teramat! Seram..
Siapa tahan bunyi macam tu.. Kami still ketawa n bising2.. Cuma bunyi tu teramat ganjil sampai buat kami berhenti ketawa.
"Ee? Dengarkah tu? Uiii!!!!"-abng kdua..
"Argh!"-adk lelaki mungkin atau lupa..
"Eee Gila! Ui Diam! Astaga apa tu??"-Saya mungkin
"Bunyi Apa tuu???"-adk llki or saya mungkin..
"Diam diam.. ui"-abang kdua..
..
Bayangkan situasi yang begitu cepat berlaku.. Dan saat yang singkat itu jugalah kaka sulung kami berlari ke arah kami..masa ni mungkin dia berumur 11 atau 12 atau 13 atau 14tahun..
Memang kami terdengar bunyi kuat,macam bunyi pintu yang ditutup kuat. (kalau x silap kaka sulung kami yang tutup begitu kuat sebab dia pun perasan jugak)
Siapa tak terkejut oii.. dengan sepantas kilatnya kaka sulung menghempap pintu terus menutup LAMPU???? Masa tu saya masih budak,memanglah x faham kenapa mesti tutup lampu???
kaka saya tengok muka dia memang tengah takut macam kami tapi saya x faham! (hahahah) adoi!
Semakin riuh rendah.. Kami terteriak bila lampu digelapkan. Belum sempat tanya akak sulung dengan saya sekali yang baru terkeluar ayat "KENAPA..."
Dia(kaka sulung) terus cakap, TIDUR! TIDUR KAMU SEMUA! (ok,ini bukan marah tapi takut)
Dia paling ketakutan sampai suruh kami tidur dan kami yang memang tak tahu apa-apa just ikut cakap.. saya n adik saya yang paling bergegar lutut sampai bertarik tarik selimut!
(sebenarnya kaka sulung just suruh tidur pura-pura tapi lagi bagus pengsan masa tu..hahahah)
 Haishh susahnyaa masa tuu.. Sebab masih belum faham. Dalam ketakutan terdengar bunyi seram itu jugalah saya paling banyak bertanya.. hehehh.. sebab masih budak jadi memang tak faham..
JANGAN BANYAK TANYA! IKUT SAJA! DIA DATANG SUDAH TU! CEPAT! TIDUR!
...
Bila saya ingat balik sebenarnya kami kena suruh bertapuk/bersembunyi sebenarnya..
..
and kenapa saya sangat ingat? sebab macam ni!
.
  "Eee,astaga..d mana tu? apa tu?" saya sambil tercari-cari dalam bilik yang sudah gelap..
  "Habislahhh kitaa.. Habisslaahhh.."-abang or adik saya kalau x silap..
  "Budu jangan bising!"-kaka sulung
  "Jangan geletek bah ish!"-saya kali arh..macam saya ada cakap macam tu..
  "Bah,apa saya bilang??? Biarla kamu kena kacau!"-kaka sulung
..Orait, masa tu kami serius betul-betul sudah.. Tapi kami masih ada terbisik bisik sikit sebab KETAKUTAN! Biasalah mulut budak2 macam kami dulu..pot pet pot pet..
  "Eee nah nah Dik apa tuuu???"-abang no.2
HAISHH saya x faham owh kenapa durang kuat main masa tuuu!? (ketawa lemah)
sebab saya betul2 serius ketakutan. Kaka sulung saya pula pun sama juga ketakutan yang amat sangat! Tapi dia tidak ingat pula skarang.. sempat sy buat andaian masa tu yang..mungkin kaka sulung kasi main main.. Tapi,hmmm..saya nampak sendiri pula tu!
APA YANG SAYA NAMPAK?
begini..
masa kami semua serius senyap,berpura pura tidur(lebih kurang bersembunyi dalam tidur)..
Saya sempat mencuri pandang ke arah tingkap jendela..ngam2 dekat dengan saya k..
Ikut betul saya mau seja merebut tempat adik saya sebab dia ditengah tengah,tersembunyi dan selimut tepat menutupi semua badan dia. Saya ni separuh badan seja ok! (ketawa sedih)
Kaki saya terdedah dengan siku saya terdedah.. Agak FAIL dalam bersembunyi..
Kalau orang betul-betul tu, memang saya yang duluan jadi sasaran mangsa owhh..
Ok,balik yng tadi.. saya tida dapat tidur betul-betul sebab takut dan curious yang amat sangat!
SO,mata saya tu adalah buka sikit sikit..
MAU TAU APA YANG SAYA NAMPAK???
....
...
..
.
Gila!! naik maki hamun saya dalam hati sebab ternampak wajah BK2 yang hodoh dan seram!
Hanya wajah yang terapung tapi terlihat dari sisi kiri (syukur alhamdulillah bukan berhadapan)..
Disebalik tingkap..yang..begini punya stail(tapi xda besi)
Image result for tingkap rumah
Hanya skadar gambar hiasan diambil dari Google Image

Kamurang! kamurang kalau budak2,masih sanggup ka? kuatkah tingu benda sebegitu di depan mata kamu??
Saya bukan main lagi ketakutan..terkeluar jeritan kecil macam c opok dalam cerita bili-bili do tombiruo..
haha.. teda yang saya boleh buat daripada pejam mata kuat2 dengan badan yang kau kasi paksa keras. Keras sampai tida boleh korang kasih goyang sedikit pun badan sebaaaaab tu BK2 sudah muncul.
Sekarang ni saya tidak berapa takut bei mau kasih cerita sebab itu cerita pengalaman saya kira cerita budak-budak lagi bah.. Tapi masa tu saya sudah pandai berfikir bah.. Saya pandai takut masa tu.
Kalau kamu tau betapa menggerunkan muka tu BK2 yang agak hancur berkedut,mata terbeliak. Ditambah tambah lagi cara dia terbang yang cuma hanya kepala. Lepas tu rambut dia yang sedikit mengerbang ke belakang. Lidah yang terkeluar panjang berayun-ayun kena tiup angin. 
Sedikit ada yang berjuntaian dibawah kepala. Mungkin itulah tu kena panggil usus kan? huhu..
Sandii bah! Saya yang ternampak, saya jugalah yang terpaksa tahan risiko daripada bergoyang. Berpeluh peluh betul!
Nasib baik gelap..(yalah,time budak2 kalau baru macam tu sudah rasa selamat,barulah teda benda buruk berlaku)huhuuhu..
Begitulah kami sampai jam 8 lebih. Kami terjaga bila lampu bilik kena buka. Nah,hahahaa..
Kami betul2 tertidur sudah masa tu.. Macam tiada sudah benda tu disitu..
Bangun2 seja, bapa n mama kami sudah sampai rumah. Kaka no.2 and Abang No.1 pun baru terlihat batang hidung.
    "Aik?? Tidur suda kamu?? Kenapa kamu semua disini?? Suda mandi ka durang,kak??"
Bapa kami tertanya-tanya.. Semua mendiamkan diri,garu-garu kepala,bingung.. tapi saya,..
   "Eh? Astaga,itu anu..mana suda tu,tiada sudah! Kak,masih ada kah tu..tadi di situ..saya nampak.."
(Bising ya saya masa tu..hahaha..sampai kena anggap mengigau..)
kakak sulung saya hanya mampu sssshhhh diam2 jak..huhu.. abang n adik lelaki blur.. muka durang macam baru bangun dari koma dan seolah-olah bermonolog 'apa yang berlaku?'.. orait!
gara2 durang inda ingat n kakak sulung suruh diamkan saja masa tu.. Stop sampai disini!!! hahaha..

*Bapamama masa tu terdengar saya cakap begitu begini sampai durang pun tertanya tanya..last2 kakak sulung saya kena soalsiasat.. saya nda brapa ingat dan cepat2 lari dari duduk dalam bilik kakak lama2..heuheuu..

Setakat sampai disini kisah pengalaman saya yang mahu dikongsikan..
Semoga kalian tidak terpengaruh dari perasaan gelisah,resah dan takut.. Minta maaf kalau kisah ini mengganggu perasaan kalian dan minta maaf juga kalau kisah ini tidak berapa menarik kio!
Utamakan kesihatan anda dan semangat anda!
Semoga kita semua sihat walafiat dan berjaya dalam hidup,kuat,tabah dan yakin!
aamiin..
Orait terima kasih.. baiiii.. Assalamualaikum... ^^

Sabtu, 15 Oktober 2016

Pengalaman Saya (pelik,seram) part-1

haaiii,,Assalamualaikum W.B.T .. salam sejahtera semua. sy doakan kmurang sihat! aminn ya rabbal alamiin..
hari ini..
   jap, sblm sy mmula kan crita saya.. saya ingin gtau yg ini adalah catatan kedua saya tapi ini catatan pertama yang berkisah benar ttg sy..
 haa.. Okay..
hari ini crita sy lain sikit.. sehh,mcm ja sy prnh kc crita sama kmurg bha sblm ni.. pdhl baru kali kedua sy bt catatan d blog sy ni..hahaha.. okeh2..
 bah,sblm sy mmulakan cerita,kamurang bt besa ja ah.. aaanndd,, kamurang pura2 la ah kesiokan baca ni pnglaman sy..hahaha.. mana2 la.. bha, baca doa dlu sblm baca,hahaha,xbha.. tapi,dari kamu ja bahtu..penting kamu jan feel sgt la takut tu.. hihihi..


okey. kisah sy ni.. ada bbrpa pnglmn la yg sy jumpa. well, ianya tida byk mmpengaruhi hidup sy.. just yg skjp ja sentap.. haa.. tapi jgn pula kamurang yg tersentap bgtu lama yaa.. palis2..

 first skali,prnh sy alami. yg mana paling sy ingat..tapi sia masih samar2 bei..

  1. kjadian malam d ruma pondok kami. kami panggil 'sulap'.
Image result for rumah budak kampung mat
sebagai hiasan n contoh sulap kami..kira mcm ni la..tapi ni ruma ni cantik suda okay..
    haa..ni waktu masa sy masih budak2.. masa tu bole suda sia fikir mana baik,buruk tapi tem tu sia jenis yg lasak sama suka main hantam ja..
   klu x silap sy masa tu sy skola rndh, budak tahun 1 or 2 or 3.. tak ingat sangat la.. well, waktu tu sy dgn family pergi ke rumah kecil kami, d kg.bayangan. sy masa tu taklah taukut sngt dgn keadaan tu ruma kayu kami.. mmg klu asal balik,yg mana lama sda tida tingu2 tu ruma, sy tida enak la juga. but,masa tu,kami kesiokan sbb kami berancang mau makan besar g.. ber-barbeque kami.yayy..
    masa tu sy paling suka makan limau bcampur garam,sdikit lada.. asal klau makan tu,masa tu gelap,masuk jam 6,7,gitu la.. malam2 tu suasana tida berapa hening sbb kami sangat2 menikmati kesernokan berbarbeque.. n tau la budak2 , suka main bayang2..bcerita kosong..main2 tangan(tepuk amai2)..mcm2 la kami bt..then sy paling ingat ada ni patung ultraman tiga dan daia ka..entaha lupa..tapi kmi slalu men tu d sana..
tengah syok2 bakar ayam.. kami makan ayam bakar kami kasih campur kicap dgn nasi..sayur kami pula sia lupa suda oh.. fuh sdp.
    then siap saja makan, kami diajar utk cuci piring sndri.. masa tu saya d blkg bhgian dapur, adik abg kaka suda cuci pring, kami kut giliran.. sy paling last cuci.. haha, x brapa bersih sbb sabun usang pun buruk,tida kuat suda itu harum..
      masa tgh cuci tu mmg takut2 juga dgn keadaan yg mana lampu dapur hanya samar2,guna pelita saja.. terasa juga keheningan tu kjap. siblings suma suda p bahagian depan rumah kami..
lepas cuci piring, sy bangun dan cari air utk diminum dan lepas tu saya lihat2 d skliling jap sbb sa rasa ada yg pelik d situ.. tetiba ja sy nmpk kaka kedua sy limpas jendela dapur blkg..bikin takajut betul tiba2 di sana br-diri2.. suda la gelap,brani pula ni dia bediri situ. setau sy dia bukan kua jln pun klu mlm. klu ingt balik,kaka kdua sy ni yg rajin p mnyuruh kami klau mw lalau tmpt gelap.
    tapi sia tida tlampau bagi reaksi tekejut la sebab tu tmpat sia biasa juga kalau siang2.. 
ishh,sia lupa suda dia ka atau saya yg duluan tegur.. mcm dia, tapi mcm sia juga yg tegur..sbb lama suda bha ni kjadian. sy pun tida berapa mau ingat2 ni kisah oleh krana sia budak2 la,sia sibuk dengan bermain seja..hahaha..
 astaga siou byk ckp..ok,back to d story.. kami bckp lah d sana, lbih kurg mcm bgini..
"aik..?? knapa kw limpas cni, kak? kw bha pula.. kw mw p mana? bikin takajut ja sy.."
masa tu dia mcm mw panggil sy tapi tapuk2..sama dia mcm mau cepat2.. muka dia serius ni sy tgk.. dia tingu sy pun takut2.. dia terus tanya soalan yg mmg pelik sgt2..
"durang masi bakar tu ayam ka, dik?" mendatar suara kaka sy..mcm takut kena dngar..
"iya,masih tu tgh barbeque.. tapi mau siap suda.."
tediam kjap.. trus sy ckp,
"pi la sana dpn.. knapa kw d cni? kw tda ikut tu pintu tu nah mcm sllu?..senang masuk..susa cni pintu mau buka.. tda bole masuk cni.."
masa tu sy risau betul tingu dia bdiri d sana..
Image result for man talking to each other through window
bayangkan budak pmpuan tu kaka sy! bygkn sy berdiri brhadapan kaka sy dan sy berada d dlm,ngam2 depan tingkap tu la..


takut btul klau jadi apa2 pada kaka sy sebab gelap sangat d luar tu,tapi masi berani lagi dia lalu n brdiri sana.. sy cuma bingung,knapa dia brani btul pergi situ malam2.. c kaka jawab,
"tida la.. sa saja jalan tingu cni.. suda habis masak ka tu ayam2 sana? masi ada ka yg tinggal?"
sy terdiam n bingung skjap. pdhl baru tadi dia sama2 duduk makan.. knpa dia ni,dlm hti sy.
tapi sy x brapa trtanya-tanya la.. cuma sy x selesa jak tingu dia bdiri d situ dlm gelap.. wlupun dkat ja jarak kami masa tu.. cuma sy d dlm kan,jadi sy tingu dia dari arah atas melalui tingkap..
  'dia tida tau ka apa?' sy bilang la dlm hati.. masa tu sy rasa mcm sy bcakap sama org lain oh.. wlupun sy nmpk itu kaka sy.. teruss,sy ckp la cpt2..sbb sy tda selesa bdiri situ lama2..
  "masih tu..tggal brapa ekor lagi..kan yg blum masak dlm plastik..tapi sikit lagi la tinggal. hm,knapa..kw mw p mana kak?? kw mw limpas situ? gelap bh tu jalan p sana.. bukan kw tda biasa ka ikut tu jalan?"
then blum smpat sa kc hbis ckp,dia bilang..
"ee tida bukan..hmm,bah..yala! tw bh.. cuba dlu tolong sy,kw p tingu sana,kalau ada yg suda masak,kw p ambil dlu satu.. bagi sy.. sy masi mw mkn.."
betul2 masa tu,muka dia mcm trdesak btul.. c kaka merayu btul ni.. sy terus rasa x selamat..
"ee kenapa? kw pigi la sana depan makan tu ayam.. ambil la sendiri.. knpa mw d cni.. ish.."
muka sy stres suda masa tu.. sy heran tingu kaka sy,dlm hati sy bisik,knpa mcm tda biasa pula ni mw mkn sama2 d dpan.. masa sy bdiri dpn tu tingkap,sy tida brani ni mw tingu mana2 tmpat sbab suma hutan2.. jadi sy tingu ja muka dia mlalui jendela.. sy sambung ckp,
"tapi tida bha tu sy rasa durang tida marah juga tu.. pi la.."
sy tingu muka kaka sy mcm tda puas hati.. dia mcm tda mw jln.. masi d situ.. tapi dia nmpk mcm tda selesa juga..
"pigi ambil sikit ja.. tlong ba dik.. bagi sy cni tu ayam! sy mw makan sikit.."
"hmm..bha kjap.."
"jgn tlmpau panas ah.."
"bha..yalah..tunggu skjp..bagus kw p depan..makan situ..knpa mw d cni.."
terus kaka sy angguk2, "ermm2..bha cpat..sana dpan sy bgtau knpa sy d cni.."
trus dia jalan duluan.. dia jalan la dgn langkah yg penuh berhati-hati.. sy sempat tingu dia dari blkg, mmg ganjil tingu gaya c kaka ni..pelik n berbeza.. bcakap dgn sy pun mcm baru kenal.. tapi sy tida byk fikir.. sy pun pegi la juga d dpn.. mcm biasa,sy suka bjalan laju2..
sy suka lebih deluan sampai dari orang lain..
 sy kluar ja dari pintu..tapi terus.. eh? kaka sy senang-lenang duduk d birai tingu bapa mama bt keja membakar ayam.. sy yakin kalau sy dtg sana,c kaka pun baru sampai bh.. tapi ni sy kluar ja,suda dia duduk dkt tangga dpn tu.. paling tda masuk akal,selipar yg dia guna tersusun rapat depan pintu.. bekerut muka sy..
sy terus tanya tanpa bfikir panjang dgn penuh kehairanan n kejutan, "ee kak,cepat juga kw p depan sini! sepatutnya bukan kw baru mw jalan d sana ka?"
sy tanya la tapi dia tingu sy lain2 ni.. bekerut dahi dia..
"ih,sy d sini ja laa dari tadi! knapa kw ni? apa kw nmpk?" 
"ee bukan.. tadi kw bilang kw mw makan tu ayam.. tu ayam d depan kw suda.. mkn la.."
"ee blum brapa masak lagi pun.. mmg sy mw makan pun ni.. tapi manada sy d blkg oh"
"aik..kw kasi main2 sy ni kan?? kw trus belari ni kan p sini cepat2.. trus pura2 tida tau..eee!!!"
"bhaa!! kw tnya la durang yg lain.. sy d cni saja la dari tadi.. kw tnya bapa,mami,durang abg ,adik.. bt pa sy mw p blkg gelap2.. naa! habis la kw, jaga lah kw.."
tediam sy skjp.. sy terus rasa seram.. bulu roma brdiri.. baru terasa aura2 pelik ni. sy sempat mndongak kpala pandang siling. sy rasa pening btul sbab serabut fikiran saya. sy tngok skliling sy yg lbih terang kena cahaya lampu. bukan mcam dblakang tadi. betul2 suram dan kelam.
kaka sia masi lagi ckp..
"kw tingu la sndri tu selipar sy.. d situ2 saja.. ee.."
masi sy tkejut,tapi x pasal2 sy kena marah. hish.. sememangnya sy kenal akak sy ni mmg sorang yg kuat marah.
sy sebenarnya dari tadi rasa ganjil sbb kaka sy yg tadi mcm bukan dia.
masa tu sy kena marah kaka sy gara2 menyangka dia p blkg gelap2. itu la sifat kaka sy yg sbenar.
   apalagi, sy cover2 rasa tu takut, padahal masi terngiang ngiang suara. Sy trus p tuduh kaka sy yg dia ada d blkg masa tu utk sedapkan ati sendiri sebab bulu roma sy betul2 suda naik merinding.. kami terus beperang lidah2..
durang semua cakap 'akak sy yg real' ni ada d depan ruma.. beliau2 sy dgn adik bradik sy yg lain pun ckp kaka sy tda pergi ke mana2.. hishh macam mau menangis pun ada ohh..
abg ketiga sy pula suka betul kasi tambah rasa takut sy. dia cakap sama kaka sy yg sy becakap sorang diri tadi d blakang.. sambil tu dia kasi ketawa sy dgn cara mengejek.. mw kasi takut2 sy la tu.. haishh tu mulut kan!!! mau kena bagi flying kick tu bgtu..hahahaa..
  beliau sy pula x lama lepastu terus kc nasihatkan sy utk tida layan benda2 pelik..huhu.. sy kena suru duduk diam terus d situ. sy ikutkan sja sbb sy takut betul kay! masi terasa aura makhluk mnyerupai kaka sy.
 .
 .
OKAY! setakat ini, baru itu ja sy dpt kc crita pengalaman sy time budak2..hihi.. tu pun sy berabis mengingat mcmana perbualan sy dengan ehem itu.. lagipun kalau sy ingat balik, memori ingatan sy tida berapa kuat.. sy ingat pun macam mimpi2 saja cara dia muncul d fikiran sy.. terus,mcm susa juga sy mau prcaya yg sy suda prnh mngalaminya.. sy susa juga mau pecaya yg sy sndri suda prnh bcakap sama 'kaka sy yg kelaparan' dengan 'gaya yg menyeramkan n mcm orang baru dikenali.. pasal kaka sy yg sbnr ni pun susa sy mau pecaya yang dia tida mau mengaku pernah becakap sama sy d belakang sulap dalam gelap2 tu..

     fuhh..bhaa,baru itu ja ok sy kc crita,, ada lagi bah sbnrnya..hahah.. ni sy citer kan d cni saja mau share pengalaman.. kalau ada yg mau share or tell apa2 bkaitan pengalaman sy ni,bole komen d bawah..sy mana saja..terpulang..hihii..

*actually lepas kjdian tu,klo x silap sy laa,,,sy mcm kena jumpa balik oleh 'kaka palsu sy' smasa sy susa mau tidur tapi masa tu dia mnyerupai orang lain suda. Still muka mcam budak2(seusia sy) n klu x silap,dia merajuk sbb sy xtunaikan apa yg dia mau. Sempat dia mngajak sy kluar tapi sy tida mau. Sy ckap nnt bapa sy marah lgpun malam n sgt gelap dluar. Sempat juga dia mncritakan kisah dia(mcm kisah sedih) then sy pun dngar seja,pujuk2 ckit. Mcm mmnta kasian. Bila dia mmaksa,sy cakap tda boleh. Dalam sy geram tu pula, sy still marahkan dia sbab dia mnyamar. Biasala budak2. Suda masa tu sy tlampau positif n cepat mesra.
(sebenarnyakan.. itu makhluk jin kaa bunian ka tue arh???)

Okay la.. kita sambung d pengalaman saya (pelik,seram) part 2 ! maaf jika ada tersinggungkan hati kamurang,menyentapkan hati n menakutkan kamurang..
apa2 pun jika suka baca,teruskan layan.. kalau tak selesa,bhaa jangan la arr layan.. nnti tidak bagus utk kesihatan minda n fizikal kamu..terutama sekali semangat kamu ya.. pentingkan la dulu diri n kerja kamurang..
selamat membaca lagi yaa.. makasihh.. :)

Assalamualaikum wbt..